På tisdag är det dags – presidentval i USA

Share:

Det är inte utan att jag känner mig utmattad efter fyra år med denna pajas till president i Vita Huset. Jag hoppas verkligen att det amerikanska folket kommer till sans och väljer Joe Biden till ny president. Inte fyra år till med detta dårhus till administration som Trump och hans underhuggare har förvandlat till en parodi på politik.

Även här i Sverige kommer man inte runt inflytandet som USA har i världen. De är tongivande inom kulturen genom musik och film. De är världens största ekonomi och är en viktig ekonomisk partner för många länder runt om i världen. De har inte minst stort militärt inflytande över hela jordklotet. Kort sagt, USA är inget obetydligt land i det stora sammanhanget och vad som händer där påverkar oss alla.

Sedan Trump valdes har jag följt nyheter genom ett antal engelskspråkiga nyhetskanaler som The Washington Post, The New York Times, CNN, The Guardian och BBC News. Samtliga av dessa nyhetskanaler skulle nog av de flesta, som inte tillhör Trumps kult av anhängare, kunna klassas som seriösa, pålitliga nyhetskällor. Det går att förstå att Trump inte alls gillar dem då de faktiskt berättar sanningen. Sanning är inte Donalds starka sida. Han ljuger och överdriver så fort han öppnar käften. Och det är ofta.

Jag får erkänna att jag tyckte andra kandidater än Joe Biden lät mer spännande när demokraternas kandidater presenterades. Uppenbarligen är inte USA redo för några större förändringar just nu. Biden är väl den som ligger mest i mitten av skalan och med tanke på att Trump är vansinnigt mycket till höger så väger det nog upp ändå.

Trumps politik känns som att skruva tillbaka klockan till 1950-talet eller ännu längre tillbaka. Jag menar att man som politiker borde sträva efter att jobba framåt och inte bakåt. Dra sig ur Parisavtalet för att göra klimatet ännu sämre? Ta bort skyddet för hotade gråvargar? Det låter inte framtid för mig. Världen behöver USA på rätt kurs för att tackla problem som berör alla.

Att Trump också gör sig själv i det närmaste laglös rimmar illa med USA:s mantra lag & ordning. Det är för mig helt obegripligt att han kan komma undan med så mycket som han gör. Han har förvisso stor hjälp av republikanerna i senaten som har blundat de senaste fyra åren. Deras ledare Moscow-Mitch McConnell är bland de värsta politikerna jag har upplevt. Helt utan principer och ryggrad har han i stort sett bromsat allt vettigt som inte gynnar republikanerna eller Trump. Historierna med tillsättningarna av domarna till US. Supreme Court, Brett Kavanaugh och Amy Coney Barrett är skandalöst usla. Det är en moralisk kollaps av stora mått. Det behövs en helt annan heder på den nivån enligt mig.

För fan Amerika, rösta bort allt som stavas Trump och Republikaner och börja jobba på att göra världen bättre och mer hederlig. Hälsningar, trött svensk.

Default image
Håkan Dahlström
Hej! Jag heter Håkan och är ägare av den här webbplatsen. Jag bor i Malmö. Gillar att fotografera, resa och laga mat.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x