Dags igen – nytt från Adobe

Share:
Adobe Creative Cloud

Då var det dags igen. En större uppdatering av Adobes Creative Cloud applikationer Photoshop och Lightroom. Nu med versionerna 21.0 respektive 9.0. Läs mer om nyheterna hos Adobe. Personligen tycker jag det är ett elände med två olika applikationer i samma familj. Tänker närmast på Lightroom och Lightroom Classic. Min huvudapplikation är Lightroom Classic och vid varje uppdatering är jag orolig över att den ska skrotas och det enbart kommer att finnas cloud-versionen av Lightroom. Som förvisso är bra på bildhantering men den saknar i mitt tycke tre viktiga saker som jag använder hela tiden.

  • Vettig hantering av nyckelord. I Lightroom Classic finns otroligt mycket bättre hantering av nyckelord. Förslagslistor etc. Det snabbar upp arbetet enormt. Att nyckelord inte synkar mellan enheterna gör det inte mycket bättre heller.
  • Geodata. Jag behöver kunna lägga in koordinater på mina bilder. Det funkar perfekt i Lightroom Classic. Och saknas helt på Lightroom CC.
  • Export av bilder. Självklart går det att exportera från Lightroom CC. Men inte alls med samma avancerade funktioner som i Classic.

Jag hoppas att Classic kommer att leva vidare och utvecklas med fler och bättre funktioner för det är ett riktigt bra verktyg. Speciellt bra med plug-ins från Jeffrey Friedl som gör livet med Classic mycket enklare och bättre. Den enda nackdelen är att man får betala för en ny licens vid varje stor uppdatering av Lightroom Classic. Beloppet är valfritt men det måste göras. Såklart har jag betalt ny licens redan. Det är de värda.

Default image
Håkan Dahlström
Hej! Jag heter Håkan och är ägare av den här webbplatsen. Jag bor i Malmö. Gillar att fotografera, resa och laga mat.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x